tisdag 16 februari 2016

Tisdag den 16 februari.

Vårt oppositionsråd Malin Sjölander har bloggat.

Idag har jag haft en bra och intensiv dag. Inga politiska möten inbokade, så vi har varit på verksamhetsbesök på räddningstjänsten i Västervik och bland annat träffat ambulanschef Melker Engström. Precis när vi kom till stationen i morse rådde febril aktivitet, alla var på väg ut på larm – en lastbil hade åkt av Skramstadbron i Gamleby. Vi fick verkligen se hur det kan vara när larmet går, extrapersonal fick ringas in och efter en stund var alla på plats. Vilket engagemang från personalen, som kommer in hemifrån på så kort varsel. Och det är det engagemanget och den sammanhållning som råder som får arbetet att fungera så bra, trots stora påfrestningar, berättar Melker. Även här har man utmaningar kring bemanning, då främst sommartid. Semestern infaller ju när Västervik befolkas av så mycket mer människor än under vintern. Personalen vill vara ledig, men man har samtidigt en kraftigt ökad arbetsbelastning. Men man har också andra utmaningar. Nya tider ger nya sjukdomar och smittor som man måste lära sig hantera, och även inom ambulansen kan man stundtals uppleva en viss otrygghet vid vissa larm. I Västervik finns idag tre dygnet runt ambulanser, så vi hade också en diskussion om hur man får folk att förstå hur viktigt det är att de larm som ambulansen åker på verkligen är ”riktiga”.

På eftermiddagen har vi varit och kikat på äldremässan i Kalmar. Ett riktigt trevligt och viktigt evenemang. Många utställare, massor av besökare och underhållning varvat med föreläsningar. Här har besökarna kunnat uppleva Lill-Babs live, men också fått live-instruktioner i hur man använder 1177. Eller fått lära sig hur en av de nya kamerorna fungerar som man kan välja att ha i hemmet under natten om man inte vill att hemtjänsten ska besöka under natten. Smart och effektivt.

Ikväll ska vi träffa diabetesföreningen Kalmar-Öland. Det brukar vara välbesökta evenemang, med ett oerhört stort engagemang – och med stora kunskaper om sjukdomen diabetes och den moderna teknik som numera kan göra livet så mycket enklare och tryggare för en diabetiker. Det ska bli intressant att se hur de upplever att landstinget hänger med i den tekniska utvecklingen. Och hur det har gått med den medicinska fotvården som ju är så viktig för diabetiker. Under flera år har den varit ojämnt bemannad i länet, vilket inte är okej.

Ja, dagens tema kan man säga har varit teknisk utveckling, trygghet men allra mest – engagemang. För med ett engagemang för rätt sak så kan du uträtta stordåd!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar