onsdag 13 november 2019

Motion - Utökat jouransvar i öppenvården samt akutläkare

Studier av situationen vid många sjukhus akutintag visar att en stor del av de patienter som söker akutvård kan och bör behandlas inom öppen vård. Det innebär att sjukhusens akutavdelningar belastas av patienter som hör hemma inom öppenvården. Av akutens patienter kan cirka 40 procent hänvisas till öppenvården, medan något mindre än en tredjedel bör behandlas akut samtidigt som de svårast sjuka behöver läggas in.

Äldre patienter som ringer med akuta behov får ofta höra att ”våra akuttider för idag är upptagna, var vänlig återkom i morgon”! Detta kan medföra att äldre undviker att söka vård eller kommer för sent till behandling. Yngre patienter, vana vid dagens snabba lösningar, väljer ofta att åka till en akutmottagning i stället för att invänta en bokad tid för behandling.

Hur kommer man tillrätta med detta problem? Ett sätt kan vara att ge primärvården ett utökat jouransvar mellan kl 12– 21, 7 dagar i veckan. Ett annat sätt kan vara att låta en akutläkare ta hand om triagering av patienterna med frihet att ordinera behandlingar, röntgenundersökningar och inläggningar där så är indicerat.

Med en annorlunda organisation av akutsjukvården minskar belastningen av personalen medan
vården blir snabbare och bättre.


Med ovanstående som bakgrund yrkar vi:

- Att akutsjukvårdens organisation inom Region Kalmar län ses över med syfte att möjliggöra att öppenvårdens mottagningar får ett utökat jouransvar samtidigt som tjänsten akutläkare införs på sjukhusens akutmottagningar.


Kaj Holst (M) Carl Dahlin (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar