fredag 24 januari 2020

Länsunionen trotsar januariöverenskommelsen

Moderaterna vill att regionen ska driva frågan om att göra Kalmar län till pilotlän för gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholhaltiga drycker. I veckan besvarades vår motion om detta i regionala utvecklingsnämnden. Det långa svaret kan i sammanfattas: ”Inte nu. Kanske senare”.

- Kalmar län har goda förutsättningar för att bli pilotlän för gårdsförsäljning. Dessutom har både Centerpartiet och Liberalerna på nationellt plan genom januariöverenskommelsen framtvingat en utredning som ska tillsättas i år, kring ett genomförande, berättar Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande i Region Kalmar läns regionala utvecklingsnämnd.

- Därför förvånar det att Länsunionen inte bifaller vår motion om att göra Kalmar län till pilotlän. Det går stick i stäv med den nationella överenskommelsen. Här finns ett gyllene läge för Kalmar län att gå före - men majoriteten bommar chansen, säger Carl Dahlin som är oppositionsråd (M).

- Allt i motionsvaret rörande gårdsförsäljning – att det inte utmanar Systembolagets monopol, det finska exemplet liksom betydelsen för arbetstillfällen främst på landsbygden – talar för ett bifall. Argumenten är väl underbyggda, det är synd att Länsunionen inte vågar gå vidare, fortsätter Dahlin.

- På regionfullmäktige kommer Moderaterna att yrka på ett bifall att göra Kalmar län till pilotlän. Vi uppmanar Länsunionen att ansluta sig till den nationella linjen och göra gårdsförsäljning till verklighet i Kalmar län, avslutar Pär-Gustav Johansson (M).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar