torsdag 10 september 2020

Hårklyverier hämmar landsbygdsutvecklingen

(Slutreplik från M i frågan om gårdsförsäljning av alkohol. De tidigare inläggen publicerades den 27/7 samt 8/8.)

I tidningen den 8/8 hakar representanter för Länsunionen i Region Kalmar län upp sig på semantiska begrepp – för att försöka dölja det faktum att utvecklingen i vår region dessvärre hämmas av deras senfärdighet vad gäller att främja möjligheterna till att ta täten i frågan om att tillåta gårdsförsäljning av lokalt producerat öl och vin.

Faktum är följande: Moderaterna i Västmanlands förslag om att ansöka hos regeringen att få bli pilotlän för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga lokalproducerade drycker bifölls av majoriteten där (S, C, L).

Ett liknande förslag av oss Moderater här i Kalmar län, bifölls däremot inte av Länsunionen – majoriteten i vår region, bestående av samma partier som i Västmanland.

Det som är hela skillnaden är att Region Västmanland nu ska ansöka hos regeringen om att bli först ut, för att på så sätt främja sysselsättning, företagande och landsbygdsutveckling – utan att Systembolagets monopolställning hotas – medan Region Kalmar län återigen hamnar i bakvatten på grund av Länsunionens oförmåga att ta tillfället i akt.

Eller är det kanske så att Centerpartiet, som på nationellt håll är drivande i frågan, på det lokala planet väntar på möjligheten att själva få presentera ett liknande förslag? Det hade ju inte varit första gången i så fall.

Allt medan Länsunionen återigen trampar vatten, flyttar mer progressiva regioner fram sina positioner.

För ett Kalmar län som både är avsides placerat geografiskt, liksom där landsbygdsutvecklingen verkligen skulle behöva en vitamininjektion är detta negativt. Samma gäller möjligheterna för fler arbetstillfällen utanför tätorterna och icke att förglömma för besöksnäringen.

Det är sorgligt att Länsunionen duckar i frågan och lägger krutet på hårklyverier, istället för att tona ned prestigen och släppa fram bra förslag som kan göra skillnad. Igen.


Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd, Region Kalmar län
Carl Dahlin (M), oppositionsråd, Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar