torsdag 21 januari 2021

M: Erbjud neutrala avgångsintervjuer för de som slutar

När medarbetare i Region Kalmar län avslutar sin tjänst erbjuds de en avgångsintervju för att dels fånga upp vad medarbetaren anser fungerar, dels vad som kan bli bättre. Dessutom har de allra flesta något att bidra med för att regionen ska kunna utvecklas och bli en bättre och mer attraktiv arbetsgivare för fler än idag.

Ofta genomförs avgångsintervjun av medarbetarens chef. Den nära anknytningen är såklart positiv i de fall medarbetaren slutar av ”naturliga skäl” såsom nytt jobb eller pension. I de fall då däremot en konflikt på arbetsplatsen ligger bakom kan problem uppstå, särskilt om den som intervjuar inte är opartisk. Idag är alternativen till att en neutral part genomför avgångsintervjun begränsade.

För att slippa problem, få bättre vitsord eller andra anledningar kanske som medarbetare avstår från intervjun. Det är inte bra, utan allas erfarenheter bör fångas upp. Även de som inte bara har positiva saker att säga om regionen som arbetsplats. Genom att erbjuda att en tredje part genomför intervjun kan regionen fånga upp även åsikter, problem eller oegentligheter och ta itu med dessa och på så sätt förbättra andras arbetsmiljö.

Därför vill vi Moderater att Region Kalmar län erbjuder möjligheten till att en tredje, neutral, part utför avgångintervjuer för att alla medarbetare ska kunna komma till tals, även de som exempelvis slutar på grund av konflikter med exempelvis chef. 


Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet
Kaj Holst (M), personalutskottet
Monica Ljungdahl (M), hälso- och sjukvårdsberedningen
Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar