måndag 1 februari 2021

Kosmetiska åtgärder är ej långsiktigt hållbara

Replik på debattinlägg om regionens personalpolitik, publicerat 26 januari.

I tidningen 26 januari skriver den S, C, L-styrda majoriteten i Region Kalmar län – ”Länsunionen” – att deras långsiktiga politik medför en ekonomi i balans och en personalpolitik som håller. Alltså inte som hittills, då så många arbetspass saknat fasta medarbetare att kostnaderna för inhyrd bemanning de senaste tio åren ökat från 45 miljoner kronor till närmare en kvarts miljard - årligen!

För den som intresseras av hur regionens personalpolitik förverkligas räcker en titt i Länsunionens budgetförslag som ska staka ut vad politiken vill förändra och förbättra. Den läskunnige inser snabbt att dessa sömniga dokument andas samma trötthet år ut och år in, liksom att reformagendan är förvånansvärt tom.

Av de få satsningar som lanserats, är den på intensivvårdssjuksköterskor framtvingad av en personalgrupp som hotat att hoppa av om inte Region Kalmar län lämnar rikets lönebottenliga. Andra satsningar såsom på undersköterskors möjligheter till vidareutbildning är tagna ur oppositionens tidigare budgetförslag. Därutöver är det mestadels kosmetiska åtgärder, vilket kännetecknat personalpolitiken under de senaste tre mandatperioderna som Socialdemokraterna ”styrt” regionen eller landstinget.

Resultatet av denna svaga reformagenda ger sig kanske tydligast tillkänna i den medarbetarenkät som majoriteten helst vill gömma undan, där förtroendet för ledning och styrning av regionen störtdyker medan antalet som anser regionen vara en attraktiv arbetsgivare befinner sig på nivåer helt ovärdiga för en arbetsgivare vars ambition är att bli en av landets bästa arbetsplatser.

Moderaternas och Kristdemokraternas framtidssyftande och lösningsorienterade budget innehåller en bred palett av satsningar som vänder negativa trender. Det handlar exempelvis om en fullt finansierad reform på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor som helt genomförd innebär 10 000 kronor mer i månadslön, bättre arbetsmiljö och villkor för återhämtning, tydligare lönespridning, landsbygdstillägg, ett OB-tillägg värt namnet, en genomlysning av grundbemanningen samt mer flexibla anställningsformer.

Det är således inte svårt för vare sig medborgare eller medarbetare att särskilja vänstermajoritetens och den borgerliga oppositionens åtgärder för en långsiktigt hållbar personalpolitik. Redan i nästa års val ges möjlighet att utse den mest trovärdiga.


Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet, Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar