måndag 29 mars 2021

Kostnaderna för hyrpersonal skenar i länet

I 10 av 21 av landets regioner minskar kostnaderna för inhyrd bemanning som andel av egen personal. I Region Kalmar län ökade hyrkostnaderna med närmare 10 procent. Det är en gåta varför Region Kalmar inte gör mer för att lyckas.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) presenterade nyligen fjolårets statistik på bemanningstrenderna för inhyrd personal i hälso- och sjukvården. I 10 av 21 av landets regioner minskar kostnaderna för inhyrd bemanning som andel av egen personal. I Region Kalmar län ökade hyrkostnaderna med närmare 10 procent. Detta trots att Länsunionen (S, C, L) ökat målet för hyrbemanningskostnader om 2 procent till 5 procent, av den totala lönekostnaden.

På tio år har kostnaderna ökat från 45 miljoner kronor till snart en kvarts miljard årligen – som jämförelse kan nämnas att skattehöjningen som genomfördes för ett år sedan motsvarar hela den summan. Problematiken har under tio års tid bara eskalerat. Det går således inte skylla på covid-19. Samtidigt ser vi nämligen att, trots pandemin, har nära hälften av landets regioner lyckats vända trenden. Region Kalmar län bör lära mer av dessa och inse att det krävs fler insatser än idag för att komma till bukt med de skenande hyrbolagskostnaderna, men Länsunionen tycks ha gett upp den kampen.

Moderaterna och Kristdemokraterna har föreslagit en palett av åtgärder för att råda bot på de kroniskt ökande hyrkostnaderna, som tydligare lönesatsningar och lönespridning, en genomlysning av grundbemanningen liksom satsningar på att behålla den egna personalen istället för dyra hyrlösningar. Dessa insatser har fungerat i de regioner som lyckats vända trenden. Det är en gåta varför Region Kalmar län inte gör mer för att lyckas.


Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen
Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar