Beroendet av inhyrd personal har under flera år varit ett bekymmer i Region Kalmar län. Gång på gång har det utlovats krafttag.
Men enligt den senaste prognosen kommer kostnaden för bemanningsbolag att bli högre än vad den var 2020, då över 220 miljoner kronor betalades till bemanningsföretag. Målet att begränsa kostnaderna för inhyrd personal till två procent av de totala personalkostnaderna är utom räckhåll.
Från Kristdemokraternas och Moderaternas sida har vi engagerat oss djupt i denna fråga. Beroendet av inhyrd personal är inte enbart en ekonomisk utmaning, det påverkar också vården som invånarna får. Det är svårt att åstadkomma utveckling och sätta patienten i centrum om personalen ständigt byts ut.
Vi har både efterlyst åtgärder från den S-ledda majoriteten och lämnat egna förslag. Ett av våra viktigaste förslag är att det ska göras en översyn av grundbemanningen i vården. En stabil bemanning av egna medarbetare ger ökad kvalitet för patienterna, minskar beroendet av provisoriska lösningar och gör arbetsplatsen mer attraktiv.
Om grundbemanningen är för låg ökar beroendet av personal utifrån. Att bemanningsproblemet inte har kommit närmare en lösning under alla år utan tvärtom växer pekar på att en genomlysning av grundbemanningen behövs.
Den S-ledda majoriteten har framfört många argument mot en sådan genomlysning. Tyvärr hänger de inte ihop utan motsäger varandra.
Å ena sidan säger majoriteten att en sådan genomlysning sker och att det inte går att sätta igång något som redan pågår. Å andra sidan säger majoriteten att en sådan genomlysning inte är möjlig att genomföra, eftersom det inte går att veta vad en rimlig grundbemanning borde vara. Att fastslå en viss bemanning är därför inte möjligt att göra, enligt majoriteten.
Men även om sjukvården liksom alla andra verksamheter genomgår en förändring, ändras knappast behovet av personal från en dag till nästa. Majoriteten hänvisar till medicinsk utveckling, nya tekniker och digitalisering. Men såvitt vi känner till har ingen ordinarie verksamhet i regionens regi drastiskt minskat eller ökat behovet av personal på något av dessa sätt. Om majoriteten har några exempel tar vi gärna del av dem.
Tills det sker menar vi att det är relevant att tala om grundbemanning. Vi noterar också att man gör det i andra regioner.
Och vi noterar också att andra regioner har lyckats där Region Kalmar län ännu gått bet, nämligen när det gäller att sänka kostnaden för inhyrd personal. Även under pandemiåret 2020 minskade kostnaden för bemanningsföretag i nio av 21 regioner.
Men Region Kalmar län hade tvärtom den sjunde största kostnadsökningen räknat i procent. Det fanns bara fem regioner där hyrkostnaderna utgjorde en större del av de totala personalkostnaderna 2020.
Allt detta pekar på att det behövs nytänkande i Region Kalmar län. Det går inte att gång på gång göra samma sak och ändå förvänta sig annorlunda resultat. Är det ordet ”grundbemanning” som majoriteten inte står ut med kan den gärna mynta ett annat. Det är inte begreppen som är det viktiga utan att medarbetarna har de förutsättningar de behöver för att utföra sitt arbete.
Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i personalutskottet
Kaj Holst (M), ledamot i personalutskottet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar