torsdag 28 oktober 2021

Majoriteten har fått slut på både energi och idéer

Den S-ledda majoriteten i Region Kalmar län har skrivit två mycket tänkvärda meningar i sin budget för 2022. De lyder: ”En ekonomi som är hållbar över tid kräver medvetna beslut för att kunna möta förändringar. I framtiden väntar ökade behov och utmaningar som kräver att befintliga strukturer ifrågasätts.”

Problemet är att ingenting annat som står i budgeten lever upp till denna ambition. Det finns inga medvetna beslut. Det finns inget ifrågasättande av befintliga strukturer. Det finns ingen politisk vilja överhuvudtaget.

Lite naivt väntade vi oss att den så kallade Länsunionen skulle ta i ordentligt och presentera en valbudget med stora satsningar. Så blev det inte. De satsningar som Länsunionen menar sig göra, är i själva verket riktade statliga bidrag.

Ta till exempel det som de kallar ”rejäla krafttag för att hantera den uppskjutna vården”. Ja, 142 miljoner kronor är mycket pengar. Men det framgår tydligt av budgeten att 142 miljoner kronor också är vad Region Kalmar län får i bidrag av staten för att ta itu med vårdköerna.

Eller ta deras satsning på en grön återstart för små och medelstora företag, 12 miljoner kronor. Vad är statsbidraget till regionen för regionala utvecklingsåtgärder – grön återstart? Jo just det, 12 miljoner kronor.

De egna satsningarna med egna medel är små och spretiga. Majoriteten vill till exempel satsa på BUP, men tror sig inte om att kunna rekrytera anställda utan vill hyra in personal. Hur detta passar ihop med målen att vara Sveriges bästa arbetsplats eller att minska hyrbemanningen begriper inte vi.

Så bakom de allvarliga orden om medvetna beslut och att ifrågasätta strukturer finns ingenting. Budgeten ger intryck av att majoriteten, som inte hade mycket gemensamt ens när de tillträdde, har fått slut på både energi och idéer.

Det finns ett alternativ. Det är Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag. Utifrån begreppen optimism och realism har vi gjort precis det som Länsunionen säger måste göras men själv inte förmår göra. Vi lägger förslag till medvetna beslut. Vi ifrågasätter strukturer. Vi tänker nytt. Vi ser problemen och vi är övertygade om att de går att lösa. Vi har den framåtsyftande politiken för nära vård, länets sjukhus, äldre, personal, resor och tillväxt.

Och vi blickar framåt. Den S-ledda majoritetens älsklingsord just nu är ”återstart”. Men Sverige och Kalmar län är ju redan igång! Det finns inga verksamheter vare sig i regionen eller någon annanstans som ligger i träda. Det enda som verkar behöva återstartas är den S-ledda majoriteten, som sedan köpet av Kalmar Öland Airport i början av 2020 inte har lagt ett enda politiskt förslag på regionfullmäktiges bord.

Vad den politiska uppgiften handlar om nu är att rusta samhället för de nya utmaningar som oundvikligen kommer se över och rusta regionens ekonomi för en tid efter stora, riktade statsbidrag. Vi har i vår budget haft ett perspektiv på 20 år framåt. Vilka utmaningar kommer att växa fram till dess, och vad behöver vi redan idag göra för att möta dem?

Det perspektivet saknas helt i den S-ledda majoritetens budget. Det beklagar vi. För som de själva skriver: En ekonomi som är hållbar över tid kräver medvetna beslut för att kunna möta förändringar.


Malin Sjölander (M), regionråd
Jimmy Loord (KD), regionråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar