torsdag 26 september 2019

Motion - Inför vildsvinskött på menyn

Jaktsäsongen 2016/2017 sköts det för första gången fler vildsvin (102 923 styck) än älgar i Sverige, en direkt spegling av att vildsvinsstammen i landet fortsätter att öka. 10 000 av dessa vildsvins sköts i Kalmar län, där stammen har etablerat sig på en hög nivå, med en svag tendens till ökning. Den stora populationen orsakar problem inom olika områden.

Antalet viltolyckor orsakade av vildsvin har på tio år mer än fördubblats i länet. De resulterar i omfattande materiella skador, en växande otrygghet i trafiken och inte sällan även personskador. För jord- och skogsbrukare i länet är vildsvinsskadorna ett problem som växer enligt den så kallade Vildsvinsbarometern, som samlar in rapporter från hela landet. Den som dessutom har läst motionerna om vildsvinsproblematiken till LRF Sydosts regionförbundsstämma i år, kan inte ha uppfattat något annat än ett desperat rop på hjälp från bönderna i sydöstra Sverige. Av 23 motioner handlar 9 om behovet av kraftfulla åtgärder mot de ökande vildsvinsskadorna. LRF Sydost beskriver en på sina håll explosionsartad ökning av skador. Jordbrukarna drabbas av stora produktionsbortfall och maskinskador som försvårar verksamheten och urholkar lönsamheten. Det finns till och med rapporter om bönder som sett sig tvingade att lägga ner verksamhet på grund av de ökande vildsvinsskadorna. I förlängningen blir vildsvinsskadorna därmed också ett hot mot en levande landsbygd, det öppna kulturlandskapet och den biologiska mångfalden. Samt en angelägenhet för Region Kalmar län. Folkhälsa och gröna näringar är två områden som har identifierats som viktiga för den regionala utvecklingen.

Hur vi i Kalmar län ska minska olyckor och skador orsakade av vildsvin har diskuterats nästan lika länge som vi har haft en fast stam. Det finns en allt större samsyn i att det enda långsiktigt hållbara sättet är att minska stammen genom ökat jakttryck. Men det har visat sig svårt. Det saknas verktyg för att tvinga jägarna att skjuta fler vildsvin, vilket få också förespråkar, djuren är relativt svårjagade och det är svårt för jägarna att hitta avsättning för kött de inte kan använda själva. Det finns nu förslag i riksdagen om att genom ändrad lagstiftning förenkla hanteringen av vildsvinskött och på andra sätt gynna efterfrågan på detsamma, för att stimulera fram en ökad avskjutning.

Det är här regionen och länets kommuner kommer in i bilden. Det serveras 50 000 tusen måltider om dagen i länets offentliga kök. Om alla dessa kök serverade vildsvin blott en gång i månaden, skulle det behöva skjutas nästan 1200 fler vildsvin om året, baserat på uppgifter om medelvikten för vildsvin som lämnas in till slakterier, och att en tredjedel av de serverade portionerna utgörs av vildsvinskött. En gradvis utökning av serveringsfrekvensen och en popularisering av vildsvinskött hos allmänheten skulle kunna skapa ytterligare efterfrågan. Med ökad efterfrågan följer på sikt fler kommersiella aktörer och ökat utbud enligt enkel marknadsekonomisk teori.


Utifrån detta vill jag föreslå regionfullmäktige besluta,

Att Region Kalmar län omgående inför vildsvinskött på menyn i sina kök minst en gång i månaden.

Att Region Kalmar län verkar för att även länets kommuner regelbundet ska servera vildsvinskött i sina kök.


Pär-Gustav Johansson
Hossmo, Kalmar kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar