torsdag 10 oktober 2019

Motion - Gör Kalmar län till försöksregion för gårdsförsäljning

I och med regionbildningen fick Region Kalmar län ansvar för näringslivsklimatet och turismen i länet. Ett steg för att såväl stärka företagandet som turismen skulle vara att ansöka hos regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Kalmar län har ett flertal framgångsrika producenter, som till exempel Håks Gård, Wannborga, Kyrkeby bränneri och Glabo Gård. Detta är företag som sätter Kalmar län på kartan och skapar ett ökat intresse för närproducerad mat och dryck. Tyvärr kan inte turister och besökare hos dessa producenter själva köpa med sig en flaska öl eller vin utan är hänvisade till Systembolagets butiker.

Om företag ges en chans att växa kan fler arbetstillfällen i Kalmar län skapas. Det krävs politiskt mod och en vilja att lätta på några av de många regleringar som begränsar näringslivsklimatet idag.

Tyvärr är gårdsförsäljning inte tillåtet enligt gällande lagstiftning. Dock har Region Skåne beslutat sig för att söka ett särskilt tillstånd hos regeringen för att under en försöksperiod prova gårdsförsäljning. Region Kalmar län borde kunna göra detsamma. En statlig utredning från 2010 (SOU 2010:98) har visat att gårdsförsäljning inte skulle ha några negativa konsekvenser för folkhälsan, i stället skulle det vara en möjlighet att stärka näringslivet och turismen.

Då regering med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna har i sin uppgörelse att gårdsförsäljning skall utredas är detta synnerligen ett bra tillfälle att ansöka om att bli försöksregion.


Med hänvisning till ovanstående yrkas:

Att Kalmar län ansöker hos regeringen om att under en försöksperiod tillåta lokala producenter att erbjuda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, detta förutsatt att gårdsförsäljning går att kombinera med alkoholmonopolet.



Pär-Gustav Johansson (M)                        Carl Dahlin (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar