onsdag 4 november 2020

Kompetens och erfarenhet måste löna sig bättre

Replik i debatt om barnmorskors arbetsvillkor, tidigare inlägg publicerat 23 oktober. https://www.barometern.se/debatt/kompetens-och-erfarenhet-maste-lona-sig-battre-1bd0f58f?fbclid=IwAR192UckP33qdxyUxOHGh8UmzITgaZSYeALT3_4p7jxbDTlc9axxJKZ5Q4w

Precis som närmare 85 procent av medarbetarna anser många av barnmorskorna som slutat inte att Region Kalmar län är en attraktiv arbetsgivare. Det finns flera orsaker till detta; arbetsvillkor, löner och arbetsmiljö omnämns.

För att kunna göra Region Kalmar län till en mer attraktiv arbetsgivare handlar det bland annat om tydligare lönespridning, förbättrad arbetsmiljö, fortbildning och utökade karriärmöjligheter. Det ska vara möjligt att göra lönekarriär och om fler ska vilja vidareutbilda sig ska också märkas tydligare i lönebeskedet.

En attraktiv arbetsgivare erbjuder självklart mer än en bra lön. Vi Moderater och Kristdemokrater vill att förmåner som premierar lojalitet och kompetens utreds med syfte att implementeras. Har Regionen nöjda medarbetare, vars erfarenhet, lojalitet och kompetens erkänns, ökar möjligheterna att både attrahera och rekrytera liksom chansen att behålla medarbetare över tid.

Sedan många år kämpar Regionen för att behålla medarbetare i dygnet-runt-verksamheterna, men tvingas dessvärre ofta till dyra hyrlösningar. Riktade satsningar på exempelvis ett höjt OB-tillägg för att få fler av Regionens medarbetare att uppleva det tillräckligt attraktivt att välja arbetspass kvällar, nätter och helger är nödvändigt. En annan möjlighet vi vill se över är att stegvis betala av vårdrelaterade studier för de som varit Regionen trogna i mer än fem år och då på arbetsplatser som har svårt att rekrytera och eller behålla personal.

Medarbetarnas arbetsmiljö är en av de viktigaste faktorerna för att de ska kunna leverera god vård till patienterna. Trivs personalen blir patienterna trygga, personalen gör ett bättre jobb och det blir enklare att rekrytera nya medarbetare.


Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet, Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar