torsdag 5 november 2020

Prioriteringar i en orolig tid

Den stora frågan i Region Kalmar län är hur vi klarar de utmaningar som coronpandemin medför. Det har varit utgångspunkten i Moderaterna och Kristdemokraternas gemensamma ekonomiska politik. Vi är övertygade om att det behövs ett bättre alternativ till Regionstyrets budget.

Inom hälso- och sjukvården kommer arbetet med den uppkomna vårdskulden vara högprioriterat, men samtidigt ser vi stora behov inom rehabilitering, och arbetet med äldre. Vi anser att nu är det tid att sjösätta ”äldremottagningar”, sällan har behovet varit större. I pandemins spår har problemet med ensamhet ökat och därför vill vi införa social aktivitet på recept, för de som hamnat i ohälsa på grund av ensamhet.  

Det är för Moderaterna och Kristdemokraterna ett naturligt första steg att ta krafttag för att komma till rätta med hyrbemanningen. Under de senaste tio åren har denna ökat från 42 miljoner kronor till nära en kvarts miljard kronor i år. En påfrestning för hela Regionens ekonomi, och just nu ser vi ingen ljusning för Kalmar län trots att många andra regioner, med hjälp av medvetet arbete, lyckats vända utvecklingen under 2020.

Under 2021 är det dags att ta de riktigt stora sprången inom digitaliseringen. Många nya och goda idéer har sett dagens ljus under pandemin, de ska vi ta till vara. Samtidigt måste vi tillhandahålla digitala tjänster för de som vill och har behov av det. Därför föreslår vi att Regionen startar en virtuell ungdomsmottagning och en helt digital hälsocentral.  

Vi vill också satsa på Barn- och ungdomspsykiatrin och ett kommungemensamt arbete för att starta fler föräldrautbildningar för att nå fler unga med vardagsproblematik. För oss är det helt oacceptabelt med långa köer till BUP. Vi är helt säkra på att detta är en av våra bästa hälsoekonomiska investeringar för framtiden.  

Medarbetarna är grunden för all verksamhet i Region Kalmar län och de senaste årens eskalerande hyrbemanning måste på allvar brytas. Vi satsar mer på personalen och gör en riktad satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, för att premiera de som stannar kvar och öka attraktiviteten för Regionen som arbetsgivare. 

Just nu står vi inför stora utmaningar. Vi riskerar att hamna i en svår lågkonjunktur, med hög arbetslöshet och ett ökat utanförskap som följd. För att klara oss och ekonomin måste vi stärka näringslivet i länet och göra insatser som hjälper företagen att klara de svåra åren. Om vi gör rätt insatser ser vi välmående företag, med fler anställda och större skatteintäkter till kommuner och Regionen. Därför lägger vi en rad förslag för att uppnå detta.  

Vi är väl medvetna om att länets kollektivtrafik står inför tuffa utmaningar. Pandemin har medfört färre resande och större omkostnader. Men utvecklingen kan inte avstanna helt. Därför föreslår vi att Regionen under kommande år börjar arbetet med länsfärdtjänst.

Vi tror på Region Kalmar län! Vi vet att många går till jobbet varje dag med stolthet och gör sitt yttersta för patienter, resenärer, elever och invånare. Det är vi tacksamma för. Men då måste också politiken göra sitt jobb och ta sig an de utmaningar vi står inför. Vårt förslag till budget är början på det arbetet.  

 

Malin Sjölander, gruppledare (M)
Jimmy Loord, gruppledare (KD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar