torsdag 27 maj 2021

Äldresjukvården behöver stärkas

Socialdemokraterna sätter alltid systemet före den enskilde individen. System (S) skapat decennier tillbaka i tiden ska till varje pris försvaras och förvaras. I tidningen den 27 april bekräftar Margareta Lööf Johanson och Mathias Karlsson denna linje då de fått för sig att Moderaterna försöker skapa kommunala läkare. Det är fel, men som vanligt är det svårt att få Socialdemokraterna att inse något när de väl fått för sig en idé.

Vad vi Moderater menar, med stöd från både Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt Coronakommissionen, är att sjukvården för de äldre måste stärkas genom mer och kontinuerlig läkarkontakt. Idag erbjuder både primärvård liksom sjukhusens geriatriska mottagningar detta, men kontinuiteten för de äldre som lever på omsorgsboende måste bli bättre. Det vill vi lösa genom att låta regionalt anställda läkare enkom fokusera på att serva kommunernas särskilda boenden och hemsjukvård. Vi fokuserar på innehåll, före form – detta skiljer oss och Socialdemokraterna åt.

I dagarna kommer vi regionala och kommunala företrädare för medarbetare och sociala frågor att träffa geriatriker och primärvårdsläkare för att se om vi gemensamt eller med stöd av varandra kan tillskapa förutsättningar för en bättre äldresjukvård och kontinuitet genom bättre läkarnärvaro inom omsorgen. Det skulle definitivt gynna våra äldre om Socialdemokraterna också fokuserade på individen, istället för att omfamna förlegade system in absurdum.


Carl Dahlin (M), oppositionsråd Region Kalmar län
Eva Folkesdotter Paradis (M), distriktsköterska och vice ordförande socialnämnden Mörbylånga
Annica Portland Bengtsson (M), läkare och ledamot omsorgsnämnden Kalmar
Måns Linge (M), 1:e vice ordförande omsorgsnämnden Kalmar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar