måndag 31 maj 2021

Lyssna på oppositionen för bättre personalpolitik

Det är ett mycket oroväckande läge i länets sjukvård som Barometern rapporterar om.

Över 100 tjänster på sjukhusen som inte har kunnat tillsättas, bara till hälften ersatta med inhyrd personal – och ökad belastning på redan anställda som tvingas täcka upp mer än vad som är rimligt och hälsosamt.

Tyvärr är vi i Moderaterna och Kristdemokraterna i opposition i Region Kalmar län inte förvånade. Vi har gång på gång varnat för brister och påpekat hur viktigt det är att regionen förbättrar förutsättningarna för personalen, både för att behålla och för att kunna attrahera nya medarbetare. Vi har också lagt fram förslag efter förslag som vi är övertygade om hade haft effekt. I vårt budgetförslag för 2021 föreslog vi till exempel en lönesatsning på 20 miljoner kronor för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor. Det skulle innebära - när reformen är fullt ut genomförd – 10 000 kronor mer i månadslön.

Dessvärre har våra påpekanden och förslag mötts med likgiltighet från regionens politiska ledning, den S-ledda Länsunionen. Och här är det verkligt oroande i dagens situation i Region Kalmar län. Medan hela vård-Sverige står inför likartade utmaningar tycks den politiska ledningen i vårt län vara närmast unikt initiativfattig.

Ett exempel kan visa detta. Som alla inser har ett drygt år med coronapandemin satt delar av vården under mycket stor press. För att personalen inte ska duka under är det nödvändigt inte bara med extra betalt, utan också med möjlighet till återhämtning i tid. Men Länsunionen har inte tagit några initiativ för att skapa några sådana möjligheter, trots att det hade gått att få stöd även från oss i oppositionen. Det återhämtningspaket som sent omsider lades fram var nästan helt finansierat med statliga medel och utformat enligt statens riktlinjer. Återhämtning i tid saknades.

Samtidigt pågår en konstant skönmålning av verkligheten. Vi håller med om Vårdförbundets beskrivning att den politiska ledningen bara vill visa upp siffror som är bra.

Med kreativ statistik kan man minska antalet vakanser och få det att framstå som om mängder av ny personal har anställts. Men siffertrixandet saknar poäng. Verkligheten förblir den samma. Det är den verkligheten som medarbetarna förhåller sig till och som medborgarna kommer i kontakt med.

Barometerns rapportering om det mycket ansträngda personalläget borde bli en väckarklocka för majoriteten i Region Kalmar län. Släpp prestigen, inse verkligheten och samarbeta med oss i oppositionen för att ta itu med utmaningarna!


Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Carl Dahlin (M)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet i Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar