torsdag 24 juni 2021

Folkviljan sjabblas bort

Debaclet kring upprustningen av väg 136 genom Mörbylånga kommun fortsätter. Nyligen träffade politiker från kommunen och regionen företrädare från Trafikverket, som visade litet intresse för Centerpartiets och Socialdemokraternas egna alternativ.

Istället föreligger stor risk att satsningarna går upp i rök. Det innebär inga säkra korsningar, inga cykelvägar, ingen förbättrad framkomlighet, samt ingen ökad säkerhet för cyklister och gångtrafikanter som istället tvingas fortsätta gå över väg 136.

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) deklarerade efter mötet att en ny ÅVS (åtgärdsvalstudie) ska göras. Men det är inte sant, Trafikverket har inte alls beslutat om detta. Snarare verkar det inte bli några satsningar alls genom Mörbylånga kommun. Det är oansvarigt att S och C prioriterat särintressen istället för folkviljan, som klart och tydligt önskar ökad trafiksäkerhet och bättre framkomlighet.

Majoriteten i Mörbylånga kommun har spelat ett högt spel med hundratals miljoner kronor och trafiksäkerheten på Öland som insats. På krismötet med Trafikverket lämnade myndigheten en öppning för att plocka upp pennan och fortsätta arbetet med 136:an, men då var kommunen tvungna att skriva under avtalet som låg på bordet – något S och C vägrade. Varför Wärenfalk påstår något annat i media kan bara hon förklara.

Att nu istället ta ett större omtag kommer fördröja alla trafiksäkerhetsåtgärder, tidigast 2034 verkar spaden kunna sättas i jorden, om det ens blir av – det är nämligen inte alls säkert att det vare sig kommer att göras en ny ÅVS eller att Trafikverket anser att en mindre ombyggnad kan motiveras av samhällsnyttan.

Dessutom är Wärenfalks partivänner i andra delar av länet redan och rycker i pengarna som skulle gått till Mörbylånga. Och det finns gemensamma beslut, fattade i god demokratisk ordning, om att prioritera andra vägar i länet i den kommande regionala infrastrukturplanen.

Tyvärr verkar loppet kört, och den farhågan har regionrådet Karin Helmersson (C) bekräftat. Istället kommer andra projekt gå före och väg 136 genom Mörbylånga kommun hamnar på efterkälken. Ansvaret för detta frånskriver Helmersson sig medan Wärenfalk och Arnesson måhända inte inser vad de ställt till med, men detta praktfiasko landar emellertid tungt på bägges axlar.


Carl Dahlin (M), oppositionsråd i Region Kalmar län
Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd i Region Kalmar län
Henrik Yngvesson (M), oppositionsråd i Mörbylånga kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar