tisdag 29 juni 2021

Satsa på medarbetarna i pandemins frontlinje

Replik på debattartikeln: ”Länsunionens insatser för medarbetarna inom vården”.

hela landet, även här i Region Kalmar län, har åtskilliga medarbetare inom vården slitit särskilt hårt under pandemins olika vågor. Vårdförbundet som bland annat företräder sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, och är det största fackförbundet i regionen, jobbar efter devisen ”tacka med lön”. Och visst är lön en fråga som både innan liksom under och efter pandemin alltid är högaktuell.

Att frågan är så het just hos oss beror bland annat på att Region Kalmar län ligger i rikets lönebottenliga enligt Sveriges Regioner och Kommuner (SKR). För många yrkesgrupper lönar det sig inte att vidareutbilda sig, löneutvecklingen hinner inte med; nya medarbetare kommer in på ingångslöner högre än de som jobbat i över ett decennium; hyrbolagens personal lyfter löner som är mellan två och tre gånger högre än de fast anställdas. Detta gör att medarbetare med värdefull kompetens söker sig till andra arbetsgivare och regionen tvingas hyra in dyr bemanningspersonal.

Trots pandemin visar färska siffror från SKR att ungefär hälften av landets regioner lyckats minska sin hyrbemanning och istället satsa på sin fasta personal. Region Kalmar län tillhör dessvärre inte dessa. Sedan 2010 har kostnaderna för bemanningspersonal ökat från 40 miljoner kronor om året till att närma sig en kvarts miljard kronor årligen! Länsunionen (S, C, L) beskriver i tidningen den 23/6 en rad satsningar som uppenbarligen inte uppnått önskad effekt.

Moderaterna och Kristdemokraterna erbjuder en palett av åtgärder för att behålla egna medarbetare samt bli en mer attraktiv arbetsgivare och råda bot på de skenande kostnaderna för inhyrd bemanning. Det innehåller bland annat en reform som fullt genomförd innebär en löneökning för särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor om 10.000 kronor mer i månaden, en genomlysning av grundbemanningen så att färre pass går kort och fler orkar jobba, vidareutbildningssatsningar liksom bonus för trohet, jobb på landsbygdskliniker med personalbrist och mycket mer. Vi Moderater och Kristdemokrater har under många år försökt få till förändring men fått nej varje gång av Länsunionen, för att sedan återfinna några av förslagen lätt modifierade i majoritetens budget. Vi väntar således med spänning på höstens budgetarbete och hoppas att fler av våra förslag anammas även i år!


Carl Dahlin (M) vice ordförande personalutskottet

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M) Region Kalmar läns personalutskott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar