tisdag 22 december 2020

En ungdomsmottagning på nätet

Den växande psykiska ohälsan bland ungdomar och unga vuxna är en av vår tids största utmaningar.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har släppt en rapport som behandlar barns och ungas psykiska hälsa. Rapporten är på många sätt alarmerande då statistiken visar att ungas psykiska hälsa blir allt sämre. Den stora andelen unga som drabbas kan, vid utebliven vård, innebära stora konsekvenser, inte bara för individen utan också för samhället i stort. Psykisk ohälsa bland unga leder i större utsträckning till skolk, att de får svårare att klara kunskapskraven som ställs och att det sociala livet försvinner. 

Det är oerhört viktigt att hjälpen kommer snabbt för människor som lever med psykisk ohälsa. Därför borde det vara högst prioriterat att söka nya och effektiva metoder, med målet att fler ska få hjälp i tid. Kommunernas ungdomsmottagningar är väldigt bra, där kan unga personer till exempel få prata med kurator eller träffa sjuksköterska. Det är en stor utmaning att göra vården mer lättillgänglig, men genom att erbjuda hjälp via internet, så skulle det kunna generera ökad tillgänglighet. 

Genom en internetbaserad ungdomsmottagning, så kallad virtuell ungdomsmottagning, behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort. Tillgängligheten ökar när öppettiderna är mer flexibla, och förhoppningsvis vågar fler personer söka vård i tid. Det kan i sin ur leda till att färre blir allvarligt sjuka. 

Region Skåne införde hösten år 2017 en virtuell ungdomsmottagning. En mottagning som är bemannad med barnmorska, sjuksköterska och kurator som man kan träffa via videosamtal. De har drop-in-tider och håller även öppet kvällstid. Detta har bland annat beskrivits som en succé.

Moderaterna tror inte att en ungdomsmottagning på internet är lösningen på den psykiatriska vårdens alla problem, men att det är ett viktigt steg på vägen. Nya tiders utmaningar kräver också nya idéer och lösningar. En ungdomsmottagning på internet, som dessutom har kvällsöppet, gör att fler kan ta del av den vård som Region Kalmar län ska erbjuda sina invånare och skapar därmed förutsättningar för en jämlik vård i hela länet. Därför har Moderaterna lämnat in en motion där vi föreslår att regionen ska utreda förutsättningarna för att etablera en virtuell ungdomsmottagning i länet.



Elin Landerdahl (M)
Ersättare regionfullmäktige

Malin Sjölander (M)
Oppositionsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar