lördag 5 december 2020

Vi gör stora satsningar på sjukvården i länet

Mitt i en svår pandemi där allt fler nu blir smittade, sjuka och dör i covid-19 måste politiken fatta nödvändiga beslut om länets sjukvård. Mycket resurser går naturligtvis till vården av dessa patienter och alla de tester och smittspårning som måste göras. Men, många andra beslut för all annan vård som också måste fungera och som ska fungera även efter pandemin måste nu tas.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill göra stora satsningar på bland annat Barn- och ungdomspsykiatrin, (BUP). Vi vill göra en stor satsning på BUP för att stärka upp arbetet för våra barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. Köerna till BUP är alldeles för långa i många avseenden och nu vill vi i M och KD göra något åt det.

Men allra först skulle vi vilja säga att vi fick igenom den stora satsningen på kvinnojourerna i länet som vi jobbat länge och hårt för. Nu får de ett välbehövligt stöd även från Region Kalmar län och inte bara från länets kommuner. Det är en enormt viktig verksamhet de bedriver och vi är stolta och glada att vi äntligen kan stärka upp arbetet mot mäns våld mot kvinnor, särskilt i dessa pandemitider som kan vara väldigt svåra för många kvinnor.

Vi vill också införa en nollvision för förlossningsskador, vilket innebär att vi vill att regionen ska vara generöst med att behandla åtgärdbara förlossningsskador inte bara medicinskt utan även för skador av skönhetskaraktär. Varannan kvinna som föder barn vaginalt drabbas av någon form av förlossningsskada. Förlossningsskador innebär ett långvarigt medicinskt, psykiskt och socialt problem för kvinnan. Därför är en nollvision viktig för oss.

Vi vill även göra en viktig satsning för våra äldre. Vi vill införa särskilda äldremottagningar dit äldre kan gå. Äldre tillhör de stora konsumenterna av sjukvård och är många gånger en skör patientgrupp. Äldre har ofta särskilda behov när de möter vården som till exempel längre tid för läkarbesöket och större behov av en helhetsöversyn kring sitt hälsotillstånd.

Vi vill dessutom göra något åt ensamhetsproblematiken som var ett stort problem redan innan Covid-19 och som nu är ett ännu större problem. Det vi vill är att införa social aktivitet på recept i samverkan med föreningar och organisationer ute i samhället.

Vi ser att personer med funktionsnedsättning tenderar att få en allt sämre psykisk hälsa. Ensamhetsproblematiken utgör en stor viktig faktor. Därför anser vi att det är viktigt att belysa de problem som personer med funktionsnedsättning dagligen möter som kan påverka hälsan negativt. Vi vill därför att regionen utreder hur problemet ser ut och vilka nödvändiga konkreta och förebyggande insatser som behöver sättas in.

Som ett led i den digitala utvecklingen anser vi att det är dags att på riktigt våga pröva nya digitala arbetssätt även inom vården. Vi vill därför öppna den första helt digitala hälsocentralen som du som patient ska kunna lista dig hos. Vi vill också införa en helt digital ungdomsmottagning som vi tror skulle göra det enklare och öka tillgängligheten för länets ungdomar.

Ja, detta är bara några av alla de förslag vi har för en bättre sjukvård i Kalmar län. Förslag vi kommer att fortsätta att arbeta för att förverkliga.


Jonas Lövgren (M), regionråd
Maud Ärlebrant (KD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar