fredag 11 december 2020

Vi serverar våra förslag på silverfat!

Sista veckan i november avhandlades Region Kalmar läns budget och plan för kommande år i Regionfullmäktige. Länsunionen med S, C och L gick in med den retoriska ansatsen att ”samverka och samarbeta”, vilket dock slutade i att de inte tog till sig några av de genomarbetade förbättringsförslag vi i M och KD lade fram… 

Vi i M och KD hade inga förhoppningar om att Länsunionen skulle köpa alla våra förslag, men Region Kalmar län hade mått bra av förnyelse, stärkt framåtanda och ytterligare viktiga prioriterade satsningar. Vi kan dock glädjas åt att Länsunionen allt som oftast anammar våra förslag vid senare tillfälle och gör dem till sina egna. Det visar att vi är rätt ute och leder arbetet framåt trots att vi har rollen som opposition. Några exempel på detta i årets budget är det ekonomiska stödet till kvinnojourerna, satsningar på undersköterskor, en riktad insats för att få till större statliga infrastruktursatsningar och en regional företagsinkubator. 

Med vetskapen om att även vi oppositionspartier har möjlighet att leda och driva verksamheten framåt, valde vi att lägga hela 115 nya förslag på förbättringar som vi nu erbjuder Länsunionen att anamma och fortsätta utveckla och arbeta med.

Först och främst vill vi arbeta mer politiskt brett i regionen för att få kontroll på kostnader inom alla förvaltningar och se över effektivisering, administration och organisation, även inom politiken. Vi vill också arbeta med det tvåprocentsmål som skulle mer än halvera kostnaderna för inhyrd personal. 

Samtidigt föreslår vi en lönesatsning på 20 miljoner kronor utöver majoritetens förslag för att satsa på de särskilt yrkesskickliga sjuksköterskorna. En åtgärd som exempelvis facken anser skulle ge stora positiva effekter.

För att effektivisera sjukvården ytterligare, och minska administrationen satsar vi på fler digitala tjänster. Två konkreta exempel är en helt digital vårdcentral och en virtuell ungdomsmottagning. 

I pandemins spår har den psykiska ohälsan ökat i hela samhället. Därför föreslår M och KD en satsning som ska förstärka barn- och ungdomspsykiatrin, samt barn- och ungdomshälsan för att öka tillgängligheten i hela länet. Men vi satsar även på social aktivitet på recept, i samverkan med exempelvis föreningslivet, för att jobba på och motverka ensamheten i samhället. 

M och KD har lagt fram förslag om äldremottagningar som ska etableras på hälsocentralerna. Något vi anser skulle kunna resultera i mer tid och samlad kompetens för våra äldre och sköra invånare som uppsöker vården.

Vi lade fram ett förslag om att länet behöver införa Länsfärdtjänst. I dagsläget kan du som är beroende av färdtjänst inte resa mellan kommunerna inom den ram som utformats. Detta i sig är en källa till social isolering.

Avslutningsvis har vi lagt en rad finansierade förslag inom området regional utveckling. Bland annat arbetet med att stötta gröna näringar, livsmedelsföretagare och industri, samt utökade möjligheter att bygga ut infrastruktur och fiber i hela länet.

Detta är några av M och KDs inspel som vi gärna ser en dialog kring i det fortsatta arbetet. Vi måste samverka och samarbeta mer i svåra tider. För oss i M och KD är samverkan en interaktion mellan flera parter – inte en monolog där en part dikterar villkoren. Låt oss fortsätta den goda dialogen och arbetet för en friskare, starkare och mer hållbar region.


Malin Sjölander (M), vice ordf. regionstyrelsen
Jimmy Loord (KD), vice ordf. beredningen för hälso- och sjukvård
Pär-Gustav Johansson (M), vice ordf. regionala utvecklingsnämnden
Anders Andersson (KD), vice ordf. kollektivtrafiknämnden
Carl Dahlin (M), vice ordf. personalutskottet
Jonas Lövgren (M), vice ordf. beredningen för hållbarhet och hälsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar