torsdag 31 januari 2019

Återremiss - Verksamhetsförändring av IVA på Oskarshamns sjukhus


Idag under Regionfullmäktige behandlas ärendet om verksamhetsförändring av IVA på Oskarshamns sjukhus. M&KD-Alliansen yrkar på återremiss. Nedan kan ni läsa vårt återremissyrkande i sin helhet. (Vi ber om ursäkt för skillnaderna med typsnitten men tekniken är inte på vår sida idag...)

”Efter att ha tagit del av tjänstemannautredningen kring verksamheten på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Oskarshamn kvarstår fortfarande många frågor. Såväl anställda, medborgare som fackförbund har fortfarande många frågor som är obesvarade trots utredningen. Enligt trovärdiga uppgifter från verksamhetsföreträdare förefaller det också som att statistikunderlaget är ofullständigt och inte redovisar hela antalet och bredden av patienter som vårdas på IVA.

Inför så pass stora verksamhetsförändringar som denna är det av största vikt att såväl personal som medborgare får möjlighet att föra dialog. Vikten av medborgardialog har lyfts i flertalet andra fall i regionen och borde så göras av beredningen för invånarfrågor.

Vidare saknar vi helt konsekvensanalys kring hur vårdtyngden ser ut på regionens tre sjukhus idag och hur de berörda verksamheterna kommer påverkas efter den tänkta verksamhetsförändringen, samt hur ambulansorganisationen vid akuta situationer i mellanlänet påverkas med fler bilar upptagna för längre körningar. Utredningen saknar övergripande analys av hur företagen i Oskarshamn och omgivande kommuner kommer att påverkas, deras rekryteringsmöjligheter och deras intresse av att investera och expandera, om akutuppdraget vid Oskarshamns sjukhus upplevs förändras. Vi saknar även tillfredsställande svar på vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte patienter ska uppfatta vården vid Oskarshamns sjukhus som mindre trygg och säker och hur stor risken att de därför väljer bort möjligheten att vårdas där. Dessutom saknas helt en beskrivning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte en stängning av IVA ska försämra bilden av Oskarshamn som en trygg och säker kommun bland invånare, företag och större industrier.
 
Att forcera processen och skynda fram ett beslut, som majoriteten i Region Kalmar län väljer att göra, anser vi är ett ödesdigert misstag.
 
Därför yrkar vi:

Att ärendet återremitteras för att en medborgardialog ska kunna utföras av beredningen för invånarfrågor, att en personaldialog ska kunna ske, samt att en fördjupad konsekvensanalys utifrån patientsäkerhet, medarbetare, tillgång på vårdplatser och ekonomi, samt övergripande effekter på samhällsnivå ska kunna utföras.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar