måndag 14 januari 2019

Minska regelkrånglet




Carl Dahlin (M), ansvarig för personalfrågor, lämnade häromveckan i en motion om att minska regelkrånglet och den administrativa bördan för Region Kalmar läns personal.

- När vårdpersonal inte får jobba inom sin profession utan istället beläggs med administrativa sysslor, minskar Region Kalmar läns attraktivitetskraft som arbetsgivare. Risk föreligger att vårdpersonalen då söker sig till andra arbetsgivare med mindre regelbörda och kortare beslutsvägar, säger Carl Dahlin (M) som är oppositionsråd med ansvar för personal.

Här kan ni läsa motionen i sin helhet.

"Stor del av vårdpersonalens arbetstid ägnas åt administrativa sysslor vilket minskar tiden för patienterna, enligt flertalet rapporter. I takt med att nya pålagor och regler tillkommer ökar den administrativa bördan än mer, samtidigt som få regler eller riktlinjer tas bort trots att vissa kan klassas som onödiga.

I en tid då det blir allt svårare att rekrytera fast personal, och hyrpersonalskostnaderna stegrar, är det viktigt att Region Kalmar län uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. När personal inte får jobba inom sin profession utan istället beläggs med administrativa sysslor, minskar Region Kalmar läns attraktivitetskraft som arbetsgivare. Istället söker sig vårdpersonal vidare till andra arbetsgivare med mindre regelbörda och kortare beslutsvägar.

Ökad administrativ börda är ingalunda en utmaning som Region Kalmar län står ensamt inför. Inte bara i Sverige utan även i Danmark har detta problem identifierats. I Köpenhamn har en så kallad ”Meningssamling” bildats bestående av anställda, chefer och beslutsfattare med uppgift att granska och eventuellt avskaffa överflödiga regler, för att minska den administrativa bördan – eller ”regeltyranniet” på danska.

Vi Moderater vill ur grundidén i den danska meningssamlingen skapa ett ”antibyråkratiseringsråd” som ska granska, pröva och om möjligt avskaffa onödiga regler, pålagor inom byråkratin. De drygt 7000 personerna som jobbar i Region Kalmar län besitter värdefull kunskap kring onödig administration och genom att strukturerat arbeta bort detta kan regelkrånglet och den administrativa bördan minska för vårdpersonalen. Tiden bör ägnas patienterna istället.

Med anledning av ovanstående yrkas:

Att Region Kalmar län under en försöksperiod skapar ett antibyråkratiseringsråd, inspirerat av den danska meningssamlingen, dit vårdpersonal och övriga medarbetare kan lämna förslag på vilka administrativa bördor och regelkrångel som kan prövas för att avskaffas. Faller arbetet väl ut bör antibyråkratiseringsrådet permanentas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar