torsdag 24 januari 2019

Krympande ekonomi i länet kräver krafttag

Pressmeddelande från Moderaterna i Region Kalmar län den 24 januari 2018:

I dagens nummer av tidningens Dagens samhälle publiceras en sammanställning över bruttoregionalproduktens (BRP) utveckling i landet 2008-2017. Kalmar län hamnar näst sist, som ett av tre län där BRP krymper under perioden.

Pär-Gustav Johansson (M)

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt att den ekonomiska utvecklingen går kräftgång i länet. Den nya regionala utvecklingsnämnden står inför en jätteutmaning som kräver att länets politiker kommer samman och bejakar goda idéer över partigränserna så att det blir verkstad på riktigt i regionen, säger Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande i den regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd.

Orsakerna till den negativa utvecklingen är många, bristande statliga infrastruktursatsningar under en mycket lång tid och regeringar av olika färger bidrar starkt. Där finns det en bred politisk enighet om att vi måste jobba ännu hårdare mot regeringen och Trafikverket för att tidigarelägga planerade investeringar och få till nya statliga satsningar.

M&KD-Alliansen och regionmajoriteten är också överens om att det måste bli enklare att starta och driva företag. 9 av 12 kommuner i länet hamnade på den nedre halvan när Svenskt Näringsliv genomförde sin årliga rankning av företagsklimatet i landets kommuner. M&KD-Alliansen föreslog i höstas ökade anslag till regional utveckling och att pengarna skulle öronmärkas för att regionen skulle kunna ta ett samordnande ansvar för att förbättra rakningen och företagsklimatet i länet. Men där tog enigheten slut; majoriteten sa nej.

Nu föreslår vi Moderater också att något slags företagsråd eller näringslivsriksdag formas av Region Kalmar län. Det blir ett forum där det regionala näringslivet sätter agendan och får möjlighet att möta regionens folkvalda politiker om näringslivets förutsättningar. Forumet ska ge utrymme för frågor, förslag och samtal, samt vara frekvent återkommande. Regionen kan sedan lyfta de frågor, som den inte själv kan styra över, uppåt mot regering och myndigheter.

– Vi regionpolitiker borde påminna oss varje dag om att det är det privata näringslivet som ger oss resurser till viktiga sjukvårdsreformer och kollektivtrafiksatsningar. Att näringslivet utvecklas gynnsamt är det enda långsiktigt hållbara sättet att få större skatteintäkter till fler reformer och satsningar i länets kommuner och regionen, säger Pär-Gustav Johansson.

Nu hoppas vi på ännu mer samsyn i de här frågorna, för att kunna vända den negativa utvecklingen i Kalmar län.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar