fredag 22 mars 2019

Hur ska regionförbundets pengar användas?


 


Pressmeddelande:


Vid årsskiftet övertog Region Kalmar län det regionala utvecklingsuppdraget efter regionförbundet. Kapitalet som byggts upp i regionförbundet ska också föras över till regionen. Budgeten som majoriteten avsatt för regional utveckling är dock för liten för uppdraget som tagits över. Enligt verksamhetsplanen för regionala utvecklingsförvaltningen ska underfinansieringen täckas av kapitalet från regionförbundet i en övergångsperiod.

I en interpellation vill Moderaterna ha svar på vad majoriteten ska göra för att få budgeten i balans och om användningen av pengarna från regionförbundet ska behandlas politiskt.

– Som viceordförande i regionala utvecklingsnämnden är jag naturligtvis bekymrad över att majoriteten har gett oss för lite resurser till vårt viktiga uppdrag som handlar om att göra hela länet till en attraktivare plats att bo och verka i och skapa bättre förutsättningar för tillväxt. Nu måste vi tära på kapitalet för att ens kunna betala tjänstepersonernas löner under året. Innan jag tillträdde det här uppdraget och fick vetskap om vidden av underfinansieringen, la vi i M&KD-Alliansen ett budgetförslag som hade inneburit mer pengar till regional utveckling, jämfört med majoritetens budget, och tydliggör skillnaderna mellan oss och majoriteten i ambitionsnivå för regional utveckling, säger Pär-Gustav Johansson (M).

– Det samlade egna kapitalet från regionförbundet överstiger vida ramen för det regionala utvecklingsuppdraget, men är ändå en droppe i havet jämfört med de gigantiska underskotten inom sjukvården. Hur kapitalet ska användas strategiskt för länets utveckling måste upp till politisk behandling, annars är jag rädd för att alltihop försvinner i Anders Henrikssons avgrundsdjupa budgethål. Vi ser att pengarna bland annat skulle kunna användas till ett länsövergripande arbete med att förbättra näringslivsklimatet, tidigareläggning av infrastrukturprojekt, eller som mer varaktigt stöd till andra aktörer där vi nu måste vara kreativa med olika former av projektfinansieringar från staten och EU, säger Pär-Gustav Johansson (M).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar