fredag 8 februari 2019

Ett ödesdigert beslut för Oskarshamn

Vid förra veckans regionfullmäktige återremitterades ärendet ”Verksamhetsförändring vid den medicinska intensivvårdsenheten vid Oskarshamns sjukhus”. Majoriteten (S+C+L) kallade därför till ett nytt regionfullmäktige redan veckan efter.

Det extrainsatta regionfullmäktige pågick i närmare tre timmar med en het debatt mellan partierna. Majoriteten kvarstod dock vid att besluta om verksamhetsförändring utifrån underlag som fortfarande saknar tydlig och saklig konsekvensanalys samt medborgaråterkoppling. Oppositionen (M+KD+V+SD) ville återremittera återigen för att kunna utreda frågan grundligare och att ärendet skulle behandlas vid nästa planerade sammanträde i mars. Votering begärdes och utföll med röstsiffrorna 36-30. Majoriteten har därmed beslutat att lägga ner IVA på Oskarshamns sjukhus.


- Som förtroendevald är det vår skyldighet att ställa jobbiga frågor, att vända och vrida på fakta och underlag. Att prata med medarbetare och medborgare. Vill man inte det ska man inte vara förtroendevald. Jag uppmanar majoriteten i region Kalmar län att visa lite mod. Mod att träffa de som bor i och kring Oskarshamn och samtala om sjukhusets framtid, mod att träffa de medarbetare som inte känner sig lyssnade på och hitta en gemensam väg framåt. Därför yrkade vi på ännu en återremiss så att vi kan vara trygga med att vi fattar ett väl underbyggt och förankrat beslut, säger Malin Sjölander (M).


- Det är sorgligt att Länsunionen (S, C, L) med röstsiffrorna 36 mot 30 nu har beslutat att lägga ned IVA i Oskarshamn. Sorgligt både för den forcerade och rumphuggna demokratiska processen, och för att man inte velat ta till sig viktiga synpunkter från personalen. Sorgligast av allt är den tystnadskultur som sprider sig i regionen, och som gör att medarbetare känner att det läggs sordin på vad de får säga och till vem, säger Gudrun Brunegård (KD).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar