torsdag 28 februari 2019

Tufft med bemanningen på avdelning 17, politiken måste lyssna!

Carl Dahlin (M), oppositionsråd med ansvar för personalfrågor kommer under mandatperioden att hospitera på de flesta verksamheter inom regionen. Igår var han på Medicinkliniken på Länssjukhuset i Kalmar.


Medicinkliniken avd 17 på länssjukhuset har sedan en längre tid tillbaka brottats med bemanningsproblem, där lejonparten av sjuksköterskorna kommer från hyrbolag.


- Personalen gör ett strongt arbete men är hårt prövade eftersom långt färre än hälften av sjukskötersketjänsterna har fast bemanning, samtidigt som avdelningschefen har ansvar för närmare 80 anställda - medan regionen eftersträvar cirka 25 anställda per chef. Så sent som för två veckor sedan lämnade Vårdförbundet in sin andra framställan om åtgärder enligt 6 kap §6A säger Carl Dahlin (M) oppositionsråd med ansvar för personalfrågor.

- Moderaterna och Kristdemokraterna har länge stridit för en översyn av grundbemanningen, mer delaktighet, högre löner för sjuksköterskor och attraktivare arbetstider, vilket är några av de faktorer som spelar stor roll på avdelning 17, menar Dahlin (M).

- En känsla av uppgivenhet finns då flera i de olika yrkeskategorierna inte upplever att politiken tar till sig när de flaggar för att det som inte fungerar inom verksamheten. För att bättre sätta mig in i personalens utmaningar har jag därför gått vid sidan av under en dag. Det blev många timmar av samtal. De allra flesta har full förståelse för att allt inte kan ändras direkt, eller bli exakt som alla vill, men att inte lyssna in och skapa mer delaktighet är inget kännetecken för en attraktiv arbetsgivare, fortsätter Dahlin.

- Onsdagen den 13 mars sammanträder Region Kalmar läns personalutskott på Länssjukhuset med start 09:30. Då många av de anställda vill träffa politiken bara för att få beskriva sin arbetssituation, har jag fått OK från personalen att bjuda med personalutskottets ordförande Angelica Katsanidou (S) till avdelningens morgonfika klockan 09:00 för att lyssna och förhoppningsvis få igång processen för en bättre arbetssituation på avdelning 17, avslutar Carl Dahlin (M). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar