onsdag 6 februari 2019

Yrkande på regionstyrelsen

M&KD-alliansens lämnar in yrkandet nedan på dagens regionstyrelse, till ärendet där majoriteten föreslår att intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus ska läggas ner:

"Verksamhetsförändring vid den medicinska intensivvårdsenheten vid Oskarshamns sjukhus

Vi moderater och kristdemokrater i Region Kalmar län är bestörta över den ytterst forcerade process den politiska majoriteten driver för att genomföra en verksamhetsförändring, som i grunden ändrar inriktningen på Oskarshamns sjukhus förmåga som sjukhus med akutkapacitet. En sådan förändring borde göras först efter noggrann risk- och konsekvensanalys och planering för hur arbetet ska bedrivas efter förändringen.

Det borde vara självklart att såväl medarbetare, medborgare och företagare i upptagningsområdet får möjlighet att föra dialog. Medborgardialog brukar annars framhållas som ett synnerligen värdefullt instrument i regionen. Beredningen för invånarfrågor har stor erfarenhet på området och borde ses som en resurs i sammanhanget. Vi är bekymrade över regionledningens bedömning att en strukturerad medborgardialog skulle kunna jämföras med andra möten vi som politiker har. Likaså är det märkligt att i beslutsunderlaget hänvisa till information till företagarna, som ska ske först flera veckor efter att beslutet fattats.

Efter att ha tagit del av den kompletterade utredningen kring verksamheten på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset i Oskarshamn kvarstår fortfarande många frågor. Bland de olika bilagorna framför olika parter ett antal faktorer som behöver uppfyllas för att kunna garantera trygg och god vård om förändringen genomförs. Åtgärdsplan för hur detta ska göras saknas i materialet.

Trots kompletterande handlingar inför dagens regionstyrelse saknar vi fortfarande analys av hur ambulansorganisationen vid akuta situationer i mellanlänet påverkas. Utredningen saknar även analys av hur företagen i Oskarshamn och omgivande kommuner kommer att påverkas, deras rekryteringsmöjligheter och deras intresse av att investera och expandera, om akutuppdraget vid Oskarshamns sjukhus upplevs förändras. Tillfredsställande svar saknas på vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte patienter ska uppfatta vården vid Oskarshamns sjukhus som mindre trygg och säker och hur stor risken att de därför väljer bort möjligheten att vårdas där. Dessutom saknas helt en beskrivning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte en stängning av IVA ska försämra bilden av Oskarshamn som en trygg och säker kommun bland invånare, företag och större industrier.

 Det är anmärkningsvärt att Länsunionen (S, C och L) är så angelägen att skynda fram ett beslut, att man inte avsätter rimlig tid för att besvara de frågor, utredningar och förankringsmoment som återremissen efterfrågade och därmed sätter den demokratiska processen ur spel.
Därför yrkar vi återremiss med följande motivering:
Att ärendet återremitteras för att en medborgardialog ska kunna utföras av beredningen för invånarfrågor, att en personaldialog ska kunna ske, samt att en fördjupad konsekvensanalys utifrån patientsäkerhet, medarbetare, tillgång på vårdplatser och ekonomi, samt övergripande effekter på samhällsnivå ska kunna utföras.

I den händelse återremissyrkandet faller yrkar vi avslag på ärendet.
Kalmar den 6 februari 2019

Malin Sjölander (M)                                  Gudrun Brunegård (KD)"

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar