tisdag 4 februari 2020

Interpellation - Personalbristen på Oskarshamns sjukhus

I den senaste medarbetarenkäten framkom att drygt var tionde medarbetare på Oskarshamns sjukhus kränkts eller mobbats av kollega eller chef. Att rekrytera ny liksom behålla personal är en växande utmaning för sjukhuset. Under sensommaren 2019 framkom att många läkare sagt upp sig samt över 40 sjuksköterskor saknades på sjukhuset. Detta är en bidragande faktor till att medicinklinikens båda avdelningar behållits sammanslagna och att vårdplatser som var sommarstängda ännu inte öppnats på snart ett halvår.

Oskarshamns sjukhus har sedan tidigare i särklass högst andel bemanningspersonal jämfört med de övriga sjukhusen i regionen. Likaså ligger kostnaderna för hyrbolag mer än tre gånger så högt som för Länssjukhuset och Västerviks sjukhus. Och även om kostnaderna för inhyrda läkare på senare tid minskat något ökar däremot kostnaderna för bemanningssjuksköterskor. En av anledningarna till att intensivvårdsavdelningen (IVA) på sjukhuset lades ned, var just svårigheten att rekrytera samt behålla fast personal vilket medförde skenande hyrbemanningskostnader.

Nyligen meddelade Oskarshamns sjukhus att vårdplatserna kommer att förbli sommarstängda ända tills efter kommande sommar, alltså ett helt år. Detta har blivit en tillgänglighetsfråga för medborgarna. För medarbetarna är det därtill även en personalpolitisk knäckfråga; går det inte att vare sig rekrytera eller behålla fast personal på sjukhuset fortsätter hyrbolagskostnaderna att eskalera. Det till räcker med att se till IVAs öde för att dra slutsatsen vad Länsunionen kan landa detta i. För vem söker till en arbetsplats som dras med neddragningar samt nedläggningar. Det är därför angeläget att öka tempot i att rekrytera samt i större utsträckning behålla fast personal till sjukhuset.


Frågorna till Mattias Adolfson (S), ordförande i Personalutskottet, är:

-Varför saknas det ofta sjuksköterskor vid just Oskarshamns sjukhus?
- Hur påverkas sjukhusets attraktivitet som arbetsplats av personalbristen?
- Vilka signaler sänder dessa stängda vårdplatser till medarbetare och medborgare?
- Medicinavdelningarna 40 och 41 heter numera avdelning 5; är sammanslagningen permanent?


Kalmar 2020-01-20

Carl Dahlin (M)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar