söndag 16 februari 2020

Skrivelse angående omprövning

I torsdags på Regionstyrelsen lämnade M&KD-Alliansen in en skrivelse där vi kräver en omprövning av fördelningen för bredbandsutbyggnad. Region Kalmar län får noll kronor i dagsläget... Se hela skrivelsen här nedan,


"I början av februari meddelade Post och Telestyrelsen (PTS) hur årets statliga stöd till bredbandsutbyggnad i landet ska fördelas. Region Kalmar län tilldelas inga pengar alls, trots att länet uppfyller kriterierna för tilldelning. Regeringen har över en treårsperiod avsatt 650 miljoner kronor, trots att PTS har beräknat det totala behovet av offentlig finansiering för att uppnå bredbandsmålet till 22 miljarder. Av den förra S-regeringen fick Kalmar län noll kronor till järnvägsupprustningar i den nationella transportplanen. Nu får länet noll kronor till bredbandsutbyggnad, vilket gör att vårt län riskerar att hamna ännu mer i bakvattnet när Sverige digitaliseras.

Beslutet och den totala summan regeringen avsatt försvårar möjligheten till jämlik vård i landet och Kalmar län. Vision E-hälsa 2025 är en viktig del i omställningen till god och nära vård. Målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.

Möjligheterna för Region Kalmar län att vara en del av övriga landets omställning till god och nära vård försvåras när vi prioriteras bort i tilldelning av statliga medel.

När sjukvården nu digitaliseras för att skapa bättre tillgänglighet och klara av ett ökande vårdbehov riskerar en stor del av Kalmar läns befolkning att inte få någon jämlik vård, eftersom de saknar tillgång till bredband av tillräcklig kapacitet. Digitaliseringen är den största jämställdhetsreformen och möjligheten till utveckling för landsbygden och vårt län på väldigt länge. Företagare, entreprenörer och innovatörer i Kalmar län måste få samma möjligheter som likasinnade i övriga landet och i Europa.


Vi i Moderaterna och Kristdemokraterna accepterar inte denna utveckling och är oroade för att Kalmar län ska hamna i ett långsiktigt utanförskap. 


Därför vill vi, tillsammans med Länsunionen och övriga oppositionen, agera för en ändrad fördelning och ytterligare statliga resurser till infrastruktursatsningar i länet. Vi kräver att Region Kalmar län markerar kraftfullt och agerar konstruktivt för att länet snarast tillförs statliga bidrag till bredbandsutbyggnad i vårt län. 

Därför vill vi, att regionstyrelsen skyndsamt skickar in en formell begäran om omprövning av ovan nämnda beslut till Post- och Telestyrelsen så att vi kan förstärka bredbandsutbyggnaden i hela Kalmar län." 


M&KD-Alliansen i Region Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar