fredag 14 februari 2020

Oacceptabel fördelning av bredbandsutbyggnad!

I början av februari meddelade Post och Telestyrelsen (PTS) hur årets statliga stöd till bredbandsutbyggnad i landet ska fördelas. Region Kalmar län tilldelas inga pengar alls, trots att länet uppfyller kriterierna för tilldelning. Vi i Moderaterna och Kristdemokraterna accepterar inte denna utveckling och är oroade för att Kalmar län ska hamna i ett långsiktigt utanförskap. Därför har vi på torsdagens Regionstyrelse lämnat in en skrivelse där vi vill, tillsammans med Länsunionen och övriga oppositionen, agera för en ändrad fördelning och ytterligare statliga resurser till infrastruktursatsningar i länet och att regionstyrelsen skyndsamt skickar in en formell begäran om omprövning av ovan nämnda beslut till Post- och Telestyrelsen så att vi kan förstärka bredbandsutbyggnaden i hela Kalmar län. 


- Nu måste regionstyrelsen agera snabbt och högljutt mot regeringen för att få till en ändring av prioriteringarna för nationella infrastruktursatsningar. Digitaliseringen är den största jämlikhetsreformen och möjligheten till utveckling för landsbygden och Kalmar län på väldigt länge. I den nationella transportplanen fick vi noll kronor till järnvägsupprustningar och nu får vi noll kronor till bredbandsutbyggnad. Vårt län ligger redan i bottenligan när det gäller tillväxt och riskerar som en konsekvens att halka efter ännu mer när övriga Sverige digitaliseras, säger Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande Regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd.

- Vi kan inte nöja oss med det usla sätt vår region återigen blir behandlad på. Både vårt uteblivna stöd och den totala summan regeringen avsatt försvårar möjligheten till jämlik vård i landet och Kalmar län. Vi har tydliga nationella mål som säger att vi ska bli bäst i världen på att använda digitalisering och e-tjänster för att stärka den jämlika och nära vården. Möjligheterna för Region Kalmar län att vara en del av övriga landets omställning till god och nära vård försvåras när vi prioriteras bort i tilldelning av statliga medel. När vi återigen glöms bort så måste vi ryta ifrån. Vi har inget att vinna på att sitta tysta med mössan i hand, fortsätter Jimmy Loord (KD), oppositionsråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård.

- Det är dags att vi i Kalmar län tydligt visar vårt missnöje med de beslut som fattas på nationell nivå. Vi kräver ett kraftfullt agerande från regionstyrelsen så att länet skyndsamt kan erhålla ytterligare statliga bidrag till bredbandsutbyggnad. Det totala bidraget som regeringen avsatt över en treårsperiod, 650 mkr, är en löjeväckande summa från början. PTS har beräknat det totala behovet av offentlig finansiering för att uppnå bredbandsmålet till 22 miljarder, avslutar Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen och oppositionsråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar